Hatha jóga

A mai kor legnépszerűbb jóga irányzata. Jellemzői a statikus pózok lassú átmenettel, légzőgyakorlatokkal és meditációval, relaxációval együtt. A hatha jóga gyakorlatai megerősítik, rugalmassá, egészségessé teszik a testet és az elmét, megacélozzák az akaraterőt, kiélesítik a figyelmet, lazítanak testileg-lelkileg, megtanítják az optimális energia-befektetés módját - a relaxált cselekvést.

A hatha jóga nevének többféle magyarázata is van:

A hatha szó eredete: pozitív elem a 'ha' (jelentése: Nap), a negatív elem a 'tha' (jelentése: Hold). Pozitív és negatív áramok éltetik a testedet, egészséges vagy, ha ezek egyensúlyban vannak.

A "ha" szótag a fizikai testet irányító pránikus, vagy életenergiára utal, a "tha" szótag a csittára, vagy mentális energiára, vagyis a Hatha Jóga az életünket irányító két energia ébredésének katalizátora.

 

A Hatha Jóga részei az ászanákon (testgyakorlatok) és a pránajámán (légzőgyakorlatok) kívűl a satkarmák (tisztító gyakorlatok), a mudrák (szimbólumok, kéz és testtartások) és a bandhák (gátak), mantrák (meditációt, koncentrációt segítő hangok), koncentráció, kontempláció, meditáció, relaxáció.