Illóolajok - a fény hordozói, test és lélek gyógyítói

Az emberiség már nagyon régen felismerte az illatok testre, lélekre gyakorolt jótékony hatását. A nagy ókori civilizációk már mind ismerték és széleskörűen használtá azokat.
 
Bár inkább csak egy szűk réteg élt az illóolajok gyógyító és szakrális hatásaival, gondoljunk csak a királyok felkenésére a koronázási szertartásokon, vagy a papi beavatásokon való használatukra.
 
A Bibliában is találunk utalásokat alkalmazásukra, emlékezzünk csak arra, amikor a napkeleti bölcsek meglátogatják a megszületett Megváltót, és az akkori idők legdrágább ajándékait viszik számára, a tömjént, az aranyat és a mirhát.
 
A rómaiaknál és a görögöknél a gyógyítás mellett a testápolás területén terjedt el leginkább, majd a népvándorlás kora után szinte csak a kolostorkertekben termesztették a szerzetesek az illatos gyógynövényeket, melyekből egyszerű eljárásokkal vonták ki a gyógyító olajat.
 
A középkor szörnyű járványai ismét felhívták az illatos növényekre a gyógyítók figyelmét, hiszen a pestisdoktorok illóolajokkal védték magukat a fertőzésektől, a „miazmától”.
 
Az újkor hajnalán változás állt be az orvoslásban, a növényi hatóanyagok helyét átvette szintetikus hatóanyaggyártás, a természetes gyógymódok háttérbe szorultak és a helyükbe lépett a vegyészet.
 
Ma újra reneszánszát éli az illatokkal való gyógyítás, egyre több ember tér vissza a természetes hatóanyagokhoz, melyek kevésbé okoznak allergiát, hozzászokást.

 

Mit nevezünk illóolajnak?

Ezek olyan természetes aromás vegyületek, melyek magvakban, fakéregben, gyökerekben és egyéb növényi részekben találhatók.
A terápiás minőségű illóolajokat általában alacsony hőmérsékletű vízgőz-desztillációval vonják ki.
Szigorú biztonsági előírásokat kell a gyártás folyamán betartani, hogy Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű /CPTG / olajat kapjanak.
A doTerra cég készítményei mind rendelkeznek ezzel a nemzetközi tanúsítvánnyal, így biztosítva, hogy a használók a legbiztonságosabb és legkedvezőbb hatású olajat kapják.

Az illóolajok szervezetre gyakorolt hatásai

A szaglás az egyetlen érzékszervi működésünk, melynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal.
A szagingerek közvetlenül agyunk legősibb részébe az un. limbikus rendszerbe jutnak, jelentős befolyást gyakorolva életműködéseinkre, közérzetünkre, viselkedésünkre.
Az illatok gyógyító hatása ebben a közvetlen hatásban gyökeredzik.
Szinte valamennyi illóolaj rendelkezik általános működésszabályozó hatással, /pl. hatással van az idegrendszerre, vagy a keringésre, a légzőszervekre, a vizelet kiválasztásra, a hormonrendszerre/, ugyanakkor rendelkeznek baktérium, gomba és vírusellenes hatással is.

 

Az illóolajok felhasználási módjai

A fizikai és érzelmi jólét megteremtésére széles körben használhatóak, akár önmagukban, vagy keverékben.
Mindig meg kell győződni bőrpróba végzésével, hogy használhatjuk-e a kívánt illóolajat, gyerekeknél csak nagyon körültekintően, szinte mindig bázis olajban hígítva.
A terápiás, tiszta, CPTG tanúsítvánnyal ellátott illóolajok közül a külön megjelöltek belsőleg is használhatóak szakember segítségével, egyébként külsőleg belélegzésre, aroma lámpával párologtatásra, helyileg a bőrön masszírozásra, hideg vagy meleg borogatás készítésére, illatos fürdőkhöz, de a konyhában is nagy hasznukat vesszük, hiszen teák, likőrök, salátaolajok,aromás mézek,sütemények és finom ételek készíthetők velük.
Ha a háztartásunkat szeretnénk a vegyszerektől mentesíteni arra is jó megoldást kínálnak, hiszen levegőfertőtlenítő spray, öblítőszer, és mosogatószer adalékként is használhatóak.