Meditáció

A meditáció szó latin elnevezés, melynek jelentése gondolkodás, elmélyedés, gyökerei vallási eredetűek. A vallási meditáció ma is minden kultúrában jelen van.

Az utóbbi évtizedekben azonban a meditáció a valláson kívüli területeken is egyre nagyobb jelentőségre tett szert. Nem véletlenül, hiszen a meditáció során olyan különleges lelkiállapotba kerülhetünk, amelynek segítségével leküzdhetjük bizonyos nehézségeinket, félelmeinket. A meditációt ma már a pszichoterápiában is alkalmazzák.

Mi történik velünk meditáció során?

Amikor meditálunk csökken a szervezetünk oxigén felhasználása, lelassul az anyagcserénk, nyugodtabb lesz a légzésünk és kisebb a szív megterhelése, vagyis egész életritmusunk lelassul. Kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, csökken a stressz ránk nehezedő hatása, erősebbek, vidámabbak leszünk.

Több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a meditáció, mint ellazítási technika, igen hatékony gyógyító módszer. Kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, enyhíti a szívtáji szorító fájdalmakat, az allergiás tüneteket, az asztmás rohamokat, valamint csillapítja a fejfájást.

- Gyógyítólag hat egyes testi betegségekre is, mivel hatással van a szervezetben lejátszódó  folyamatokra.
- Akik meditálnak, ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb időt töltenek kórházban.

- Ritkábban tapasztalható náluk szorongás, depresszió és jobb az emlékezőképességük.

- A meditáció kedvezően hat az állóképességre, a kedélyállapotra és bizonyos esetekben még a környezettel való   kapcsolattartást is elősegíti.

- Azokat a betegségeket, amelyek részben, vagy teljes egészében pszichikai tényezőkre vezethetők vissza, pozitívan befolyásolja a meditáció.

A meditáció után frissnek és erősnek érezzük magunkat. Jobban tudunk aludni, kevésbé kerülünk a stressz hatása alá. Megnyugszunk és könnyebben tudunk koncentrálni a nehéz feladatokra.

 

A foglalkozások ideje: kéthtente szerdánként 18:00 - 19:30

Bejelentkezés e-mailben (marta.gal@invitel.hu), vagy telefonon (20/9395 658).